MERÉSZ

Mezőgazdasági Repülők Érdekvédelmi Szövetsége

Somogy megyében, Tabon és környékén gazdálkodik Pintér János, aki az ottani domborzati és terepviszonyok miatt nem nélkülözheti a légi védelem alkalmazását.Ő is tagja a gazdák által létrehozott beszerzési és értékesítési szövetkezetnek, ennek keretein belül 1800 hektáron kalászosokat, kukoricát, napraforgót és repcét termesztenek.

Már 1985 óta gazdálkodik nagyüzemi módon, s azóta része a technológiának a helikopteres kijuttatás. Az elmúlt évtizedek során már számtalanszor meggyőződött ennek előnyeiről: a gyorsaságról, a megbízhatóságról és a munka jó minőségéről.Dombvidéken a földi gépek csatlakozó sorai gyakran nem illeszkednek pontosan, ami egyértelmű technológiai hibát jelent, de a permetlé növényállományba való juttatásakor is jobb munkát végez a helikopter. Csapadékos időben a nehéz, agyagos domboldalaik a földi gép számára járhatatlanok, a taposási kárról nem is beszélve. Ilyen adottságok mellett a mai korszerű, önjáró gépek is nehezen haladhatnak, és rongálják a talajszerkezetet. A munkavégzés gyorsaságát a terelő nemcsak biológiai okok, tehát a kártevők, kórokozók mielőbbi blokkolása, megfékezése miatt tartja fontosnak, hanem a munkaszervezési szempontból is: a dolgozókat így hamarabb lehet más munkára irányítani.

Úgy véli, hogy a légi védekezéssel kapcsolatos ellenséges hangulat keltéséért a méhészeket is felelősség terheli. Mint mondja, ő maga is szereti a mézet, a méheket, de kevésbé kedveli a méhészeket. Példákat is idéz olyan megtörtént esetekről, amikor a méhészek a repülőgép láttán, anélkül, hogy tájékozódtak volna, azonnal a méhpusztulást jelentettek az önkormányzatnál, amikor is kiderült, hogy a gép műtrágyát szórt... Mi tagadás, ilyenkor egyszerűen nyerészkedés, a jogtalan haszonszerzés szándéka áll a háttérben, mondja, s ha nem tudjuk bebizonyítani a légi vállalkozó és a magunk vétlenségét, akkor mi húzzuk a rövidebbet. Azt is nehezményezi, hogy sok kistermelő, kisgazdálkodó növényvédelmi munkáját úgyszólván senki nem ellenőrzi, pedig, a rovarölő szereket ők is használják, a méhek az ő tábláikra is berepülnek, tehát a veszélyeztetés ez esetben is fennáll.

A légi védekezés körüli viták, problémák kapcsán a jogszabályalkotás visszásságairól is szó esik. Mint mondja, az EU-rendeletek alkotói valószínűleg csak a nyugat-európai mezőgazdaság viszonyaiból, az ottani termelők gazdálkodási (és anyagi) helyzetéből indulnak ki, s nem ismerik, talán nem is ismerhetik kellően az itthoni magyar körülményeket. Pedig, hogy csak egy különbséget említsünk, a magyar növénytermesztés korábbi és ma is meglévő nagytáblás szerkezete más technológiai megoldásokat tesz lehetővé vagy kíván meg, mint az ottaniak.

 

Megjelent: Mezőhír melléklet, 2014/2.

MEZŐGAZDASÁGI REPÜLŐK ÉRDEKVÉDELMI SZÖVETSÉGE
Hungarian Association for Agricultural Air Operators
Főoldal  Impresszum  Kapcsolat  Lap tetejére↑

Székhely: 7100 Szekszárd, Szüret u. 20.
Mobil: 06-30/4944154, vagy 06-70/9354354
E-mail: email@meresz.info